Innsikt

En finansbransje i kjønnsbalanse

Spørsmål & svar

01

Hvem kan melde seg på?
Alle selskaper innen finansnæringen i Norge, inkludert datterselskaper av utenlandske finansinstitusjoner, samt interesseorganisasjoner innen finans.

02

Er Kvinner i Finans Charter obligatorisk?
Kvinner i Finans Charter er et frivillig tiltak for å bidra til større kjønnsbalanse i finansnæringen.

03

Hvem eier Charteret?
Det er næringen selv som eier charteret gjennom bransjeorganisasjonene Finans Norge, VFF, VPFF og NVCA, samt initiativtakerne Turid Solvang og Alexandra Morris.

04

Hvor og hvor ofte skal det rapporteres?
Det skal rapporteres en gang i året med frist 30. juni. Selskapene vil motta en mail med svarskjema mot slutten av 1. kvartal.

05

Hva skjer dersom fristene ikke overholdes?
Dersom fristen ikke overholdes, vil besvarelsen ikke bli inkludert i årsrapporten.

06

Får vi tilgang til årsrapporten fra Charteret?
Ja, men årsrapporten publiserers ikke før til høsten 2022.

Forklaring til prinsippene

Virksomheten forplikter seg til å:

01

ha ett medlem i lederteamet med dedikert ansvar for å følge opp arbeidet med kjønnsbalanse og inkludering

Prinsippet skal sørge for at arbeidet med å fremme kjønnsbalanse har en organisatorisk forankring i virksomhetens ledelse. Ledelsen skal ha et aktivt ansvar for å få flere kvinner i lederstillinger og i spesialistfunksjoner. Det er opp til den enkelte virksomhet å utpeke hvem i virksomhetens ledelse (sterk oppfordring at det forankres hos CEO eller en som rapporterer direkte til CEO) som skal ha dette ansvaret og hvordan ansvaret organiseres og fordeles ut i organisasjonen.

Virksomheten skal oppnevne den ansvarlige innen tre måneder etter signering av Charteret. Det er ingen forpliktelse til å offentliggjøre navnet. Charteret skal orienteres om hvem som er oppnevnt.

02

sette interne mål for kjønnsbalanse på ledernivåer og i spesialistfunksjoner

Virksomheten avgjør selv hvilke konkrete interne mål som skal settes og hvordan disse skal følges opp gjennom tiltak. Målene skal være realistiske og tilpasset organisasjonens størrelse og situasjon. I virksomheter som ikke har et tydelig organisasjonshierarki kan det settes interne mål ut fra hvor i organisasjonen utfordringene knyttet til lav kvinneandel er identifisert.

Charteret oppfordrer virksomhetene til å sette minst ett numerisk mål for kjønnsbalanse på ledernivåer og/eller i spesialistfunksjoner/grupper av ansatte og et målår å sikte mot (for eks. X % kvinner på alle/X ledernivåer innen 20XX).

Målene kan settes på årsbasis eller for en periode på inntil 5 år. Virksomheten skal orientere Charteret om hvilke mål som er satt innen tre måneder etter signering. Gjeldende tall knyttet til målene oversendes Charteret som et grunnlag for å måle fremdrift.

03

ha en ambisjon om at fremgang mot målene skal reflekteres i godtgjørelse til vårt lederteam

Virksomheter som knytter godtgjørelsen til lederteamet til fremgang og levering mot målene har bedre forutsetninger for å lykkes. Charteret oppfordrer virksomhetene til å utarbeide en plan for hvordan levering og fremgang mot målene kan reflekteres i godtgjørelsen til lederteamet. Fordi virksomhetene har ulike innretninger er det virksomheten selv som bestemmer om og eventuelt hvordan dette gjøres, herunder hvem som skal omfattes.

Virksomheten trenger ikke offentliggjøre om og eventuelt hvordan godtgjørelse er knyttet til levering mot målene, men skal informere Charteret i fortrolighet.

04

årlig publisere status og fremgang mot målene på egen hjemmeside

Virksomhetene forplikter seg til å publisere mål, status og årlig fremgang mot målene for å støtte åpenhet og ansvarlighet som er viktige drivere for endring. Publisering skal skje på virksomhetens egen nettside, sammen med Kvinner i Finans Charter's logo og en lenke til denne nettsiden.  

Virksomheten skal publisere målene innen tre måneder etter signering. Charteret oppfordrer virksomhetene til å begrunne målene og hvordan virksomheten skal jobbe for å nå disse.

Virksomheten skal innen 12 måneder etter at målene er satt, publisere sin første status og fremgang mot målene. Deretter publiseres status og fremdrift årlig. Virksomhetene oppfordres til å beskrive årsaken til statussituasjonen (for eks. hvorfor virksomheten er i rute mot de oppsatte målene, eventuelt ikke, og om virksomheten opprettholder eller endrer på iverksatte eller planlagte tiltak).

Målene og status på fremgang bør være enkle å finne på virksomhetens nettside.